Preskočiť na obsah

Horká čokoláda: Horkosladký liek na riziko cukrovky

iStock-1167197311
Fotografie sú ilustračné, všetky zobrazené osoby sú modelom. Zdroj: IStock

Konzumácia piatich alebo viacerých porcií horkej čokolády týždenne je spojená s nižším rizikom diabetu 2. typu (T2D) v porovnaní s občasnou alebo žiadnou konzumáciou. Naopak vyššia konzumácia mliečnej čokolády významne neovplyvňuje riziko cukrovky a môže prispieť k väčšiemu priberaniu na hmotnosti.

Čokoláda je bohatá na flavonoidy, prírodné zlúčeniny, o ktorých je známe, že podporujú kardiovaskulárne zdravie a znižujú riziko T2D.

Výskumníci vykonali prospektívnu kohortovú štúdiu, aby objasnili súvislosti medzi spotrebou tmavej, mliečnej a čokolády celkom a rizikom T2D v troch dlhodobých amerických štúdiách u zdravotníckeho personálu bez diabetu, kardiovaskulárneho ochorenia alebo onkologického ochorenia v anamnéze.

Vzťah medzi celkovou spotrebou čokolády a rizikom cukrovky bol skúmaný u 192 208 jedincov, ktorí od roku 1986 každé štyri roky uviedli svoju spotrebu čokolády pomocou overených dotazníkov. Informácie o podtypoch čokolády boli hodnotené od roku 2006/2007 u 111 654 účastníkov.

Účastníci sami uviedli prítomnosť T2D prostredníctvom dvojročných dotazníkov, čo bolo potvrdené prostredníctvom doplnkových dotazníkov zhromažďujúcich údaje o koncentráciách glukózy, koncentrácii glykovaného hemoglobínu, symptómoch a liečbe; súčasťou dotazníka boli aj údaje o telesnej hmotnosti.

  • Počas 4 829 175 osoborokov sledovania výskumníci identifikovali 18 862 jedincov so vznikom T2D.
  • V kohorte čokolády bolo identifikovaných 4 771 nových prípadov T2D počas 1 270 348 osoborokov sledovania. Konzumácia aspoň piatich porcií horkej čokolády týždenne bola spojená so znížením rizika T2D o 21 % (aHR: 0,79; p = 0,006), zatiaľ čo spotreba mliečnej čokolády nevykazovala žiadnu významnú súvislosť (p = 0,75).
  • Riziko T2D sa znížilo o 3 % pri každej ďalšej porcii horkej čokolády konzumovanej týždenne, čo ukazuje na účinok závislosti odpovede na dávke.
  • V porovnaní s jedincami, ktorí nezmenili príjem čokolády, mali jedinci s vyšším príjmom mliečnej čokolády väčší prírastok hmotnosti počas štvorročného obdobia, horká čokoláda nevykazovala žiadnu významnú súvislosť so zmenou hmotnosti.

„Hoci horká a mliečna čokoláda majú podobné úrovne kalórií a nasýtených tukov, zdá sa, že flavonoidy v horkej čokoláde môžu kompenzovať účinky nasýtených tukov a cukru na priberanie na hmotnosti a výskyt diabetu. Je to zaujímavý rozdiel, ktorý stojí za to preskúmať viac,“ povedala Binkai Liu, autorka štúdie z Harvard T.H. Chan School of Public Health, Boston.

Zdroj: BMJ 2024;387:e078386; doi.org/10.1136/bmj-2023-078386

Zdieľajte článok

Odporúčané

Cytochróm P450 a interakcie s liekmi

16. 12. 2024

Každý z nás si už pravdepodobne všimol, že v príbalovom letáku lieku sa často uvádza zmienka o interakcii s cytochrómom P450. Ale čo tento pojem…