Preskočiť na obsah

Ako môže diabetes viesť k Alzheimerovej chorobe?

Foto: shutterstock.com

Štúdia naznačuje, že kľúčom je pečeň.

Nový výskum uskutočnený na myšiach ponúka pohľad na to, čo sa deje na molekulárnej úrovni, ktorá by mohla spôsobiť, že sa u ľudí s cukrovkou vyvinie Alzheimerova choroba.

Štúdia dopĺňa rastúci počet výskumov o súvislostiach medzi cukrovkou 2. typu a Alzheimerovou chorobou, ktorú niektorí vedci nazývajú „cukrovkou 3. typu“. Podľa vedcov zistenia naznačujú, že by malo byť možné znížiť riziko Alzheimerovej choroby tým, že sa diabetes bude dobre kontrolovať alebo sa mu bude možné vyhnúť.

Štúdiu viedol Narendra Kumar, docent na Texaskej univerzite A&M v College Station.

„Myslíme si, že cukrovka a Alzheimerova choroba sú silne prepojené,“ povedal Kumar, „a prijatím preventívnych alebo zlepšujúcich opatrení pri cukrovke môžeme zabrániť progresii príznakov demencie pri Alzheimerovej chorobe alebo ju aspoň výrazne spomaliť."

Kumar predstaví nový výskum na výročnom stretnutí Discover BMB, ktoré organizuje Americká spoločnosť pre biochémiu a molekulárnu biológiu a ktoré sa koná 23. – 26. marca 2024 v San Antoniu.

Diabetes a Alzheimerova choroba sú dva najrýchlejšie rastúce zdravotné problémy na celom svete. Diabetes mení schopnosť tela premieňať potravu na energiu a postihuje približne 1 z 10 dospelých v Spojených štátoch amerických. Alzheimerova choroba patrí medzi 10 hlavných príčin úmrtí v USA.

Je známe, že strava ovplyvňuje vznik cukrovky, ako aj závažnosť jej zdravotných následkov. Aby vedci zistili, ako by strava mohla ovplyvniť rozvoj Alzheimerovej choroby u ľudí s cukrovkou, sledovali, ako konkrétny proteín v čreve ovplyvňuje mozog.

Zistili, že strava s vysokým obsahom tukov potláča expresiu proteínu nazývaného Jak3 a že u myší bez tohto proteínu sa vyskytla kaskáda zápalov začínajúca v čreve, prechádzajúca cez pečeň až do mozgu. Nakoniec sa u myší prejavili príznaky podobné Alzheimerovej chorobe v mozgu, vrátane nadmernej expresie myšieho beta-amyloidu a hyperfosforylovaného tau, ako aj známky kognitívnych porúch.

„Keďže pečeň metabolizuje všetko, čo zjeme, myslíme si, že cesta z čriev do mozgu vedie cez pečeň," povedal Kumar.

Ako dodal, jeho laboratórium už dlho skúma funkcie Jak3 a teraz vedia, že vplyv potravy na zmeny expresie Jak3 vedie k netesnosti čreva. To má za následok chronický zápal nízkeho stupňa, cukrovku, zníženú schopnosť mozgu odstraňovať z neho toxické látky a príznaky podobné demencii, ktoré sa prejavujú pri Alzheimerovej chorobe.

Dobrou správou podľa Kumara je, že túto zápalovú cestu je možné zastaviť zdravou stravou a čo najskoršou kontrolou hladiny cukru v krvi. Najmä ľudia s prediabetom, medzi ktorých patrí približne 98 miliónov dospelých v USA, by mohli mať prospech zo zmeny životného štýlu, aby zvrátili prediabetes, zabránili progresii do cukrovky 2. typu a potenciálne znížili riziko Alzheimerovej choroby.

Newswise

American Society for Biochemistry and Molecular Biology (ASBMB)

Zdieľajte článok

Odporúčané

Terapeutické peptidy

9. 9. 2024

Terapeutické peptidy sú jedinečnou triedou farmaceutických činidiel zložených zo série dobre usporiadaných aminokyselín, zvyčajne s molekulovou…