Preskočiť na obsah

Náhrada cukru spojená s vyšším rizikom srdcového infarktu a mŕtvice

náhrada cukru
Fotografie sú ilustračné, všetky zobrazené osoby sú modelom. Zdroj: iStock.

Vysoká hladina xylitolu, nízkokalorického sladidla používaného v mnohých potravinách so zníženým obsahom cukru, ako aj v žuvačkách a zubných pastách, je spojená so zvýšeným rizikom srdcového infarktu, mŕtvice a smrti, uvádza nová štúdia publikovaná v European Heart Journal. 

O význame umelých sladidiel vo vývoji rozličných chorôb sa hovorí po desaťročia. S rozporuplnými výsledkami boli uverejnené štúdie o karcinóme močového mechúra. Presvedčivo vychádzajú štúdie o zmenách črevného mikrobiómu po konzumácii umelých sladidiel, ktoré sa podieľajú na ovplyvňovaní glukózového metabolizmu. K týmto záverom pribudla štúdia uverejnená v prestížnom European Heart Journal v júli 2024.

Výskumný tím študoval viac ako 3 000 ľudí v Spojených štátoch amerických a Európe počas troch rokov a zistil, že ľudia s najvyšším množstvom xylitolu v plazme mali väčšiu pravdepodobnosť, že budú mať problém so srdcom alebo cievami.

Aby ukázali skoré účinky xylitolu, výskumníci študovali aktivitu krvných doštičiek u dobrovoľníkov, ktorí konzumovali xylitolom sladený nápoj a glukózou sladený nápoj. Koncentrácie xylitolu sa u ľudí zvýšili 1 000-krát po xylitolovom nápoji, ale nie po nápoji sladenom glukózou.

Xylitol sa prirodzene nachádza v malých množstvách v ovocí a zelenine a v poslednom desaťročí sa používa skôr ako náhrada cukru v spracovaných potravinách, zubných pastách, žuvačkách a iných produktoch.

„Táto štúdia opäť ukazuje okamžitú potrebu skúmania cukrových alkoholov a umelých sladidiel, najmä keď sa naďalej odporúčajú v boji proti chorobám, ako je obezita alebo cukrovka," komentoval doktor Stanley Hazen, predseda Oddelenia kardiovaskulárnych a metabolických vied na Cleveland Clinic's Lerner.

„Neznamená to vyhodiť zubnú pastu, ak obsahuje xylitol, ale mali by sme si uvedomiť, že konzumácia produktu s vysokým obsahom môže zvýšiť riziko vzniku krvných zrazenín."

Podobnú súvislosť medzi erytritolom, ďalšou cukrovou látkou, a problémami so srdcom a cievami našiel minulý rok rovnaký výskumný tím.

Reakcia výrobcov nízkokalorických potravín a nápojov na seba nedala dlho čakať. Calorie Control Council, obchodné združenie zastupujúce nízkokalorický potravinársky a nápojový priemysel, na svojich stránkach uvádza, že „xylitol je už desaťročia schválený vládnymi agentúrami. Výsledky štúdie sa nemusia vzťahovať na všeobecnú populáciu, pretože niektorí ľudia v štúdii už mali vyššie riziko problémov so srdcom a cievami“. Zisk až na prvom mieste.

Zdroj:

Wittowski M, et al. Xylitol is prothrombotic and associated with cardiovascular risk. Eur Heart J 2024;45:2439–2452.

Zdieľajte článok

Odporúčané

Terapeutické peptidy

9. 9. 2024

Terapeutické peptidy sú jedinečnou triedou farmaceutických činidiel zložených zo série dobre usporiadaných aminokyselín, zvyčajne s molekulovou…