Preskočiť na obsah

Pravidelné pitie alkoholu vo veku nad 60 rokov je spojené s predčasným úmrtím

alkohol, senior, víno
Fotografie sú ilustračné, všetky zobrazené osoby sú modelom. Zdroj: iStock

Ľudia starší ako 60 rokov, ktorí pravidelne pijú alkohol, sú vystavení zvýšenému riziku predčasného úmrtia, najmä na onkologické a kardiovaskulárne ochorenia. Ukazuje to nová rozsiahla štúdia publikovaná v auguste 2024 spoločnosťou JAMA Network Open.

Tá, rovnako ako mnoho ďalších recentných prác, došla k záveru, že konzumácia akéhokoľvek množstva alkoholu je spojená s významnými zdravotnými rizikami. To je zmena oproti desaťročiam správ, ktoré naznačovali, že mierny príjem alkoholu (jeden alebo dva drinky denne) nie je nebezpečný. Nedávno odborníci odhalili nedostatky v tom, ako výskumníci dospeli k týmto skorším záverom.

Novo sa potvrdilo, že aj mierne až umiernené pitie je spojené so zvýšenou úmrtnosťou na onkologické a kardiovaskulárne ochorenia u starších dospelých. Tieto poznatky potvrdzujú narastajúce dôkazy o škodlivých účinkoch konzumácie alkoholu, a to aj u miernych konzumentov. Ako ukazujú prieskumy, vnímanie alkoholu verejnosťou sa pomaly začína meniť, najmä u mladej generácie, a stále viac ľudí sa rozhoduje obmedziť jeho konzumáciu alebo sa jej v záujme zachovania svojho zdravia úplne vyhnúť.

K hlavným cieľom štúdie patrilo zistiť vzťah konzumácie alkoholu a úmrtnosti medzi staršími dospelými so zdravotnými alebo socioekonomickými rizikovými faktormi. „Cieľom našej štúdie bolo tiež preskúmať asociácie niekoľkých potenciálne prospešných vzorcov konzumácie alkoholu, t. j. konzumácia malého množstva alkoholu, preferencie vína a pitia iba počas jedla, s úmrtnosťou na onkologické a kardiovaskulárne ochorenia a úmrtia zo všetkých príčin u starších dospelých v kontexte so zdravotnými alebo socioekonomickými rizikovými faktormi,“ uvádza výskumný tím, podľa ktorého zdravotný dopad konzumácie alkoholu môže byť väčší u jedincov s horšími socioekonomickými alebo zdravotnými rizikovými faktormi.

Na jednej strane sú starší dospelí s rizikovými zdravotnými faktormi náchylnejší ku škodlivým následkom spojeným s alkoholom kvôli ich vyššej chorobnosti, užívaniu liekov interagujúcich s alkoholom a zníženej tolerancii. Niektoré štúdie však pozorovali prínosy alkoholu na nezdravé starnutie alebo krehkosť, najmä pokiaľ ide o stredomorský spôsob pitia alkoholu definovaný ako umiernená konzumácia alkoholu, najlepšie vína spolu s jedlom. Na druhej strane existujú dôkazy o tom, že u sociálne a ekonomicky znevýhodnenej populácie dochádza k vyššej miere škôd súvisiacich s alkoholom pri ekvivalentnom a ešte nižšom množstve alkoholu, pravdepodobne v dôsledku koexistencie iných zdravotných problémov vrátane nezdravého životného štýlu, nižšej sociálnej podpory alebo horšieho prístupu k zdravotnej starostlivosti.

V tejto najnovšej štúdii tím španielskych vedcov analyzoval zdravotné údaje viac ako 135 000 ľudí starších ako 60 rokov, ktorí poskytli svoje zdravotné informácie do databázy Biobank v Spojenom kráľovstve. Výskumníci porovnávali zdravotné výsledky za 12 rokov u príležitostných – nízkorizikových – konzumentov alkoholu (menej ako dva nápoje týždenne) s tými vysokorizikovými, teda tými, ktorí pili alkohol denne (u mužov tri a viac, u žien od 1,5 drinku denne).

Analýza ukázala, že v porovnaní s príležitostným pitím bolo vysoko rizikové pitie spojené s:

  • rizikom predčasného úmrtia vyšším o 33 %,
  • rizikom úmrtia na onkologické ochorenia vyšším o 39 %,
  • rizikom úmrtia na kardiovaskulárne choroby vyšším o 21 %.

V tejto kohortovej štúdii bolo dokonca aj nízkorizikové pitie spojené s vyššou úmrtnosťou medzi staršími dospelými so zdravotnými alebo socioekonomickými rizikovými faktormi.

Umiernenejší pitný režim bol tiež spojený so zvýšeným rizikom predčasného úmrtia a úmrtia na nádorové ochorenia, a dokonca aj jednoduché spriemerovanie jedného alebo menej drinku denne bolo spojené s rizikom úmrtia na onkologickú diagnózu vyšším o 11 %. Výskumníci zaznamenali najnižšie riziko úmrtnosti súvisiace s alkoholom u jedincov, ktorí konzumovali najviac 10 gramov alkoholu denne (menej ako 1 štandardný nápoj), čo sa stalo viac viditeľné u osôb s vyšším socioekonomickým postavením.

Zistenia tiež naznačujú, že preferencie vína a pitia iba s jedlom boli spojené so zmiernením nadmernej úmrtnosti spojenej s konzumáciou alkoholu. Ako však autori pripomínajú, v tejto oblasti sú potrebné ďalšie štúdie, pretože sa tu môže odrážať účinok zdravšieho životného štýlu alebo pomalšia absorpcia alkoholu.

Nové poznatky sa začínajú premietať do odporúčaní

Konzumácia alkoholu patrí k hlavným príčinám chorobnosti a úmrtnosti a podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) predstavuje približne 5,1 percenta celosvetovej záťaže chorobami a 5,3 percenta všetkých úmrtí. Je zodpovedná za významné sociálno-ekonomické straty a predstavuje značný problém verejného zdravia. Predtým predpokladané prínosy pitia malého množstva alkoholu, najmä na úmrtnosť na kardiovaskulárne ochorenia, sú aj podľa WHO stále častejšie spochybňované.

V roku 2023 WHO vyhlásila, že žiadne množstvo alkoholu nie je bezpečné. Napríklad aktuálne Dietary Guidelines for Americans 2020 to 2025 uvádzajú, že novo sa objavujú dôkazy ukazujúce, že pitie v rámci súčasných odporúčaní môže zvýšiť riziko úmrtia zo všetkých príčin, vrátane onkologických a kardiovaskulárnych ochorení, a odporúčajú opatrnosť.

Ako vedci pripomínajú, expozícia etanolu a formaldehydu je pre ľudské zdravie škodlivá. Alkoholické nápoje obsahujú tieto zložky v rôznom množstve. V procese, keď je alkohol v tele metabolizovaný, je väčšina spotrebovaného etanolu rozložená v pečeni a premenená na toxickú zlúčeninu acetaldehyd, známy karcinogén, ktorý môže viesť k poškodeniu DNA. Aj keď acetaldehydová reakcia, než sa rozloží na acetát, je obvykle krátkodobá, môže stále viesť k významnému poškodeniu, najmä pečene, kde väčšina metabolizmu alkoholu prebieha.

Napríklad štúdia z roku 2011 odhalila toxický formaldehyd v 132 z 508 vzoriek alkoholických nápojov, ktoré zahŕňali pivo, víno, liehoviny a ďalšie zdroje alkoholu. Podľa odborníkov je premena alkoholu na formaldehyd jednou z prevládajúcich teórií, prečo alkohol škodí našim orgánom, najmä pečeni. Ako sa zhodujú, je veľmi toxický a jeho nadmerné množstvo je neuveriteľne nebezpečné.

„Konzumácia alkoholu má značný vplyv na celkovú zdravotnú záťaž. Vo vyspelých krajinách, vrátane SR, patrí k hlavným príčinám chorobnosti a predčasnej úmrtnosti. Vplyvy užívania alkoholu sú spájané s viac ako tridsiatimi diagnózami a pri ďalších približne 200 ochoreniach je alkohol jednou z ich príčin. Konzumácia alkoholu je tiež častou príčinou ďalších škôd, ako sú nehody, úrazy alebo domáce násilie. K najrizikovejším formám patrí pitie nadmerných dávok alkoholu pri jednej príležitosti (tzv. heavy episodic drinking, binge drinking) a dlhodobé každodenné pitie alkoholu, pričom významnú úlohu zohráva množstvo konzumovaného alkoholu. Riziko negatívnych dôsledkov znamená akákoľvek dávka alkoholu. Žiadnu dávku alkoholu teda nemožno odporučiť ako prospešnú či považovať za bezpečnú,“ uvádza sa v Správe o alkohole v ČR z roku 2023. ČR pritom stále patrí medzi krajiny s najvyššou spotrebou alkoholu na obyvateľa.

Vnímanie alkoholu sa mení, hlavne u mladých

Podľa prieskumu spoločnosti Gallup zverejneného 13. augusta len 45 percent Američanov verí, že mierna konzumácia alkoholu môže byť zdraviu škodlivá. Je to však nárast o šesť percentuálnych bodov oproti minulému roku a o 17 percentuálnych bodov od roku 2018, čo predstavuje historické maximum pre tento prieskum za posledných 20 rokov.

Meniaci sa názor na alkohol sa stáva výraznejším u mladých ľudí. Približne 65 percent dospelých vo veku 18 až 34 rokov uvádza, že alkohol negatívne ovplyvňuje zdravie. Avšak iba 37 percent respondentov vo veku 35 až 54 rokov a 39 percent respondentov vo veku 55 rokov a viac súhlasí s tým, že alkohol môže škodiť. Osem percent ľudí verí, že alkohol môže mať pozitívny vplyv, čo je v rámci prieskumov spoločnosti Gallup najnižší počet v histórii.

Nová štúdia so svojím zistením, že aj mierna konzumácia alkoholu má u starších dospelých s nižším socioekonomickým postavením negatívne zdravotné následky, je ďalším varovaním. Avšak výsledky naznačujúce, že občasné pitie iba s jedlom by mohlo pomôcť znížiť súvisiace riziká úmrtnosti, podporujú názor „všetko s mierou“. Vzhľadom na to, že u každého je miera iná, všeobecne možno podľa odborníkov povedať, že dať si drink na večeru cez víkend je prijateľné, ale akonáhle je alkohol konzumovaný častejšie, začínajú jeho negatívne dopady narastať.

Zdieľajte článok

Odporúčané

Terapeutické peptidy

9. 9. 2024

Terapeutické peptidy sú jedinečnou triedou farmaceutických činidiel zložených zo série dobre usporiadaných aminokyselín, zvyčajne s molekulovou…